Melik Mehmet Gazinin 970 yıllık Türbesinde Restorasyon Yapılacak.

Tuzak Köyünün Fatihi 1035-1043 yıllarında hükümdarlık yapan danişmentli Devleti komutanı Melik Mehmet Gazinin 970 yıllık Türbesi Restorasyon yapılacak.

Tuzak köyü kalkınma ve dayanışma derneği kurucu başkanı Sadık GÜMÜŞ’ün önderliğinde Türbenin Restorasyonu için 2010 yılında başlayarak gerekli kurumlara yapılan yazışmaların neticesi alınmaya başlandı.

Mimar Melike ÜNLÜ tarafından hazırlanan plan proje kuruldan geçerek ihale aşamasına geldi. Nisan ayı içersin de ihale işlemleri yapılarak, ihale sonrasında Türbenin restorasyonuna başlanacak. Türbenin 2013 yılında ziyaretçilerine açılması hedefleniyor.

Sadık GÜMÜŞ ile yaptığımız sohbette; “Tuzak köyü kalkınma ve dayanışma derneği kurucu başkanı olarak seçildiğim ilk günden itibaren hedeflediğim işlerden birisi türbenin onarımıydı. Yaklaşık 2(iki) yıldır aralıksız süren çalışmalarımızın sonucunda mutlu sona yaklaştık. Mimar Melike Ünlü tarafından hazırlanan plan proje kuruldan geçerek ihale aşamasına geldi. Nisan ayı içersinde ihale işlemleri yapılarak, ihale sonrasında Türbenin restorasyonuna başlanacak. Türbenin 2013 yılında ziyaretçilerine açılmasını hedefleniyoruz, bütün Tuzak Köyü halkının gözleri aydın olsun” dedi.

Melik Gazi, Anadolu’daki güvenliğini sağladıktan sonra, oğulları Mehmet, Yağı basan, Aynuddevle ve Yağan adında dört oğlu ile beraber Karadeniz Sahillerine inmek için sefer çıkar. Sefere çıkarken her tarafa hakim yalın tepesinde birkaç gün kalır ön keşif yaparlar.

Buradan ok atışı yapar fetih yapacakları yerleri keşfederler ve fetih sonrası yerler kimin hakimiyeti altında kalacağını oğulları arasında taksim eder. 40 yaşlarında babasının yanında emir olarak görev yapan Mehmet Gazi’ye Tuzak köyü ve çevresinin fetih görevi verilir. Ordu Yalın tepesinden hareket eder, Tuzak köyü Kızılelma Dereköy den Ünye’ye sahile iner. Tuzak Köyünde Mehmet Gazi tarafından fetih görevi başarıyla yerine getirilir fakat bitişiği olan Tevkür köyünde Rumlara ait Tekfur denen kişiler tarafından yönetilen askeri birlik bulunur. Tuzak köyü Danişmentli Müslüman Türk Devleti ve Canik devletiyle sınır köy olması münasebetiyle buraya askeri birlik yerleştirilir, emir komuta Mehmet Gaziye verilir.

Sahile ilerleyen ordunun içersinde Seçkin Kale Muhafızı Dizdar bey de vardır. Tekkiraz yakınında şehit düşer oraya defnedilir Bugün Kabadirek evliyası diye bilinir. Yağıbasan Ünye’ye hakim olur. Samsuna kadar ilerler. Sahili ele geçirir.

Danişmentliler 1105 yılında Aybastı Korgan ve Kumru topraklarına da girerler, şiddetli çatışmalar olur. Daha sonraki tarihlerde Kumru ve çevresi Danişmentlilerin topraklarına katılır.

Tarihte Karakuş diye bilinen Akkuş ilçesi ve özellikle Tuzak köyü Danişmentli Devletinin Rumlara karşı sınır güvenliğinin sağlandığı, göçebe hayatı yaşayan akıncıların hayvanlarını otlattığı Niksar’ın sıcağından uzaklaşıp yaylaların serin havasının teneffüs edildiği buz gibi soğuk şırıl şırıl suların içildiği, yeşiliyle eşi bulunmaz topraklar olarak üzerinde akıncı Müslüman askerlerin at oynatıp, kılış kullandığı, ok atıp eğitim yaptığı yerler olur yavaş yavaş yerleşik hayata geçiş başlar ve öylede kalır.

Tuzak Köyüne ilk Müslüman Türklerin girmesine vesile olan Danişmentli komutanlarından Mehmet Gaziye 970 yıl sonra halen bu günkü gibi saygı ve sevgi devam eder türbesi ziyaretçisiz kalmaz.

Haber : Aydın ALTUN

Kaynak: http://tuzakkoyuhaber.com


Mesaj yapabilmek için giriş yapmalısınız.